top of page

Tiimimestarit 101 6.lähijakso tiimivalmentajan karaktäärin luominen

Viimeinen lähijakso tulee olemaan Majatalo Morvassa 4.-6.6.2020. Tälle karaktäärin luomisen jaksolle voi osallistua myös etänä ja koronan riskiryhmään kuuluvana käytän ilman muuta tässä kohtaa etäkortin! Tästä tulee mielenkiintoista 😁 (lopussa tästä jotakin kokemuksia).


Tehtävänä tälle lähijaksolle:

1. Käy läpi koko prosessi koosteiden kautta.

2. Peilaa sitä omaan kilvoittelutehtävääsi, omaan oppimiseesi ja muuttuneisiin käytäntöihin

3. Käytä reflektiopapereitasi ja oppimispäiväkirjaasi

4. Vertaa omaa valmentajafilosofiaasi ennen ja nyt!

5. Päivitä oppimissopimuksesi

6. Laadi lista lukemistasi kirjoista ja kokoa esseesi

7. Kirjoita näistä dokumenteista Meitzin paperi (Major paper)


Tiimimestarivalmennusmatka on kehittänyt valmentajuuttani ja asenteitani isolla harppauksella. Uskon että se näkyy ja tuntuu myös muille kuin itselleni. Olen kiitollinen työnantajalleni joka on mahdollistanut tätä valmennusmatkaa ja silitän myös omaa päätäni. Olen tosi ylpeä että olen saanut osallistua Johanneksen ja Pekan valmennuksen alla hienojen tiimiläisten kanssa tähän koulutukseen. Minuun se on vaikuttanut voimakkaasti. Etenkin ensimmäinen lähijakso Taulun Kartanossa oli todella sytyttävä. Meidän tiimi jotenkin toimi vaan alusta asti siinä niin jotenkin...jotenkin....tiiminä! Tolkkilan lähijakso oli myös vahva, siinä pääsin sukeltamaan lillatrenarena valmennuksen saloihin..

Haasteena minulla on matkustelu (ulkomailla). Olen nuorena matkustellut perheen kanssa paljonkin etenkin Eurooppaa ristiin rastiin, aikuisiälläkin jonkin verran mutta nykyään se on henkilökohtaisista syistä haastavaa ja hiukan pelottavaa. Haastavaa myös siksi, että olen kotikissa ja viihdyn kotona rakentelemassa ja virittelemässä juttuja. Kesällä otan asiakseni kotimaassa pörräilyn ja käytän museokorttia oikein huolella -mua kuitenkin kiinnostaa kaikki jutut laidasta laitaan! Varovaisesti suunnitteilla olisi tuttavapariskunnan kanssa Pietariin tai Puolaan..


Kilvoittelutehtäväni on ollut laatia Ahlmanille puutarha-alan erikoisammattitutkintoon koulutussuunnitelma. Koulutus starttaa tammikuussa 2021 ja uskon että siitä tulee huikea matka! Nyt on jo tullut koulutustiedusteluja ja olen varma -että tälle matkalle lähtee huippusakki.


"Peruskilvoitteluna" koko tiimimestarivalmennuksen aikana ja jatkossakin on myös puutarhurin perustutkinnon ja puutarha-alan ammattitutkinnon valmentaminen. Haasteita on ja tulee olemaan mutta onneksi on kollegoja ja valmentajatiimi suunnittelemassa ja toteuttamassa yhdessä, enää en yritä tehdä näitä yksin -enkä oikeastaan edes tahdokaan.


Reflektiopaperit tiimimestarimatkasta löytyvät blogikirjoituksistani oppiminen, johtaminen, asiakkuudet, innovointi, brändi ja tämä postaus karaktääri.


Valmentajamatkan täpityksessäni olen päivittänyt kokeiluja ja käytänteitä -niiden käyttöönottoa ja toimivuutta.


Valmentajafilosofiaani olen päivittänyt jatkuvasti matkan aikana, aina kun tulee "juuri sellainen välähdys". En muista tarkalleen millainen ensimmäinen versio oli, mutta erilainen....


Oppimissopimus oli haastava, enkä pystynyt laatimaan sitä niin, että se keskittyisi vain "käsillä oleviin" asioihin. Minulla menneisyys, tulevaisuus ja muut sekalaiset asiat vaikuttavat niin vahvasti kaiken rinnalla että sopparini on kaiken kattava sekametelisoppa....


Tämä valmennusmatka on kannustanut minut uudelleen lukemisen pariin ja tämä laji on sellainen, että nälkä kasvaa syödessä. Pelkäsin hiukan etukäteen ettei lukemiseen löydy aikaa, mutta siihen löytyy kyllä. Paljon olen saanut tietoa äänikirjojen muodossa, koska työmatkani on liki kolme tuntia päivässä auton ratissa. Storytell on antanut oikein hyvää vastinetta rahoille ja olenpa hankkinut kirjojakin taas. Lukulista.


Kiteytystä karaktäärijakson jälkeen

Oikea tiimi voi muodostua puolessatoista vuodessa. Lähijaksotapaamisia oli kuusi. Hommaa pitää kasassa etäjaksojen aikana yhteys sosiaalisessa mediassa ja "etätehtävät". Kun omasta organisaatiosta on toinenkin osallistuja tiimimestareissa - tulee luonnollisesti keskusteltua etäjaksojen aikana koulutukseen liittyvistä asioista.

Tiimin toiminta oli tulevaisuussuuntautunutta ja tavoitteellista (tiimillä selkeä yhteinen haaste). Toiminnassa oli mukana luonnostaan hauskuus ja ilo.

Erilaisilla tyyleillä toimiville tiimiläisille oli monenlaisia mahdollisuuksia osallistua /toimia.

Ennakkopaineita ei ollut, etäosallistuminen onnistui ja oli sujuvaa.


Muutama koottu vinkki tällaiseen "hybridimallin" kokoontumiseen:

Koska ympäristöllä on suuri merkitys, voisi etäosallistujan olla hyvä etsiä jokin "ei niin turvallinen /tavanomainen" paikka. Itse pakkasin vehkeet ja menin saunantuvalle. Kävelykokouksen aikana en mennyt "sitä tavallista reittiä" kotinurkilla.

Jos mahdollista, aseta kamera niin että etäosallistuja näkee kaikki paikalla olijat. Jos kääntelet kameraa - tee se tosi hitaasti, muutoin kuva puuroutuu.

Etäosallistujille voi varata omat tuolit /paikka - ehkä konkretisoi kivemmin etäosallistujat paikalle.

Funtsaa onko oman (etäosallistujan) videokuva hyvä olla päällä. Jo etäosallistujat haluavat nähdä mahdollisimman paljon paikallaolijoita - niin etäosallistujien videokuvat kannattaa laittaa pois päältä.

Välttäkää päällekkäin puhumista paikan päällä - ääni puuroutuu etäosallistujille.

Kävelykokouksessa Whatsapp on hyvä - joskin syö akkua aika nopeaan.

Etäosallistuja joutuu olemaan ekstra tarkkana koko ajan pysyäkseen kärryillä, siinä väsyy nopeasti. Pitäkää taukoja usein - vaikka ihan lyhyitäkin vain.

On mukavampi kun etäosallistujia on useampi kuin yksi - voi jutustella taukojen aikana.

Tutulla porukalla tuntuu sujuvan mainiosti. Ensimmäistä kertaa kokoontuvalle sakille ei ehkä suositeltava malli -eikä ehkä ristipölytykseen.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page