top of page

Rosemelian sitominen


Ohjeissa rosemelia (ruusun terälehdistä tehty morsiuskimppu) toteutetaan hakasin ja liimaamalla.Kuumaliimaustekniikkaan ja hakasien sijasta, kimppu vidaan koota katkaistuinvarsin.

Langoittamalla terälehdet ohuella kukkalangalla. Yksi tai kaksi terälehteä kerralla, molemmilta puolilta työnnetään U-muotoon taivutetut kukkalangat.

Langoitukset teipataan ja kimppu kootaan katkaistuinvarsin kokonaisuudeksi.


Aloita kääntämällä kukkalangasta hakasia. Ohuesta kukkalangasta esim nro 26.

Hakaslanka suorana on noin 4cm pitkä.

Valitse kimpun keskikukaksi jo avautumaan lähtenyt ruusu -ei täysin avautunut siis.

Katkaise ruusun varsi noin 0,5cm kukkaperän jälkeen. Langoita nro 18 sisälangalla.

Lisää tarvittaessa 2 lankaa lisätueksi työntämällä varren sisälle sivuista.

Varmista pitävyys langoittaen kukkaperän poikki esim. orvokkilangalla. Teippaa kukkateipillä kaikki langoitukset yhdeksi varreksi.


Irrota avonaisista ruusuista terälehdet kiertämällä irti kukkien kannoista. Isokukkaiset ruusut sopivat työstämiseen paremmin kuin pienikukkaiset. Terälehtimenekki noin 500 kpl, riippuu toki siitä -minkä kokoista kimppua on sitomassa. Lajittele terälehdet koon mukaan. Vältä turhaa lehtien koskettelua ja tee se vain terälehtien tyviosasta. Poista terälehden kannasta kova osa peukalon kynnellä.

Aloita kiinnittämään terälehtiä hakasilla ruusuun. 2 terälehteä kerrallaan kosteus pysyy ja tulee tiiviimpi, 1 kerrallaan pienempi menekki ja ilmavampi työ. Lisää vuorotellen eri puolille ruusua. Hakaset työnnetään hieman alaviistoon.

Lehtiä lasketaan alaspäin 0,5mm joka kerroksella, näin sivuprofiilista tulee laakea lautasmainen. Mitä alemmas terälehti asetetaan -sitä jyrkemmin laskeutuva kimpun sivuprofiilista tulee. Jos terälehti asetetaan edellisiä ylemmäs, tulee sivuprofiilista kovera kulhomainen.


Kun työ näyttää muhkealta ruusulta -alkaa liimaus kuumaliimalla.

Lisää kuumaliimaa ensin runsaasti kimpun alapuolelle, varsinkin kukkaperän tyven ympärille. Älä laita liimaa kimpun reunaosille.

Kimpun voi tarvittaessa ripustaa roikkumaan varrestaan telineeseen, mutta työtä ei kannata laittaa pöydälle koska terälehdet kärsivät.

Lisää liimaa hiukan kimppuun niin, että sitä osuu kahteen kimppuun kiinnitettyyyn terälehteen. Aseta uusi terälehti paikalleen niin, että sen tyviosa osuu kuumaliimaan.

Kun painat lisättyä terälehteä yhdellä sormella tuoreen liimakohdan keskeltä -lisätty terälehti alkaa taipua ulospäin ja kimpusta alkaa muodostua kuperan muotoinen.

Jos painat kahdella sormella tuoreen liimakohdan reunoilta (painat siis kimpussa jo olevien kahden terälehden reunaosien kohdalta yhtä aikaa) terälehti alkaa taipua sisäänpäin ja kimpusta muodostuu koveran muotoinen.


Kun työ on tarpeeksi kookas, viimeistele liimaus runsaalla liimalla kimpun pohjalle.

Jos liima osuu kimpun ulkolaidalle -se näkyy oikealla puolella palojälkenä.

Jos liima alkaa valua liikaa lehtien väleihin -se alkaa näkyä kimpun oikealla puolella.

Kimpun viimeistelynä voi pohjalle sitoa salalimansetin, joka onkin tyypillinen ja perinteinen tiiviin morsiuskimpun pohjavihreytys.

Langoita ja teippaa yksittäisiä salalinlehtiä. Asettele lehdet kimpun alle, sido kiinni ja viimeistele kahvaosa.


Mansetin voi tehdä myös pahvista.

Kiinnitä pahviin teipatut rautalankavarret kuumaliimalla.

Päällystä pahvikiekko liimaamalla esim. leskenlehden lehtiä Eri Keeperillä tms liimalla.

Pahvikiekon voi myös esim. maalata ja liittää siihen koristeellisia osia.


Liimaus + hakastekniikalla voi sitoa vastaavia töitä myös muista kukista esim. lilja ja tulppaani. Myös vihreistä lehdistä tulee kauniita töitä mm. Saint Paulia ionantha:n lehdet, Syringa lehdet jne....

87 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page